Eindelijk. Een Dag waar we echt iets aan hebben. De Internationale Dag van het Bier. De eerste vrijdag van augustus is het raak: goudgele rakkers wegzuipen tot je niet meer kunt. Met je maten een Dagje kei hard lam gaan, jezelf van de kaart drinken, en zo veel mogelijk pinten tot je nemen.
Waarom deze Dag is opgericht? Ten eerste om te tanken natuurlijk. Verder ook om die aardige barmannen die je van bier voorzien te bedanken. De bierbrouwers natuurlijk, die dit alcoholische goedje voor ons beschikbaar stellen. En bovendien leent deze Dag zich perfect om een keer een rondje te geven. Tot slot spoort deze Dag je aan ook eens een nieuw biertje te proberen. Eén speciale, of van een andere "cultuur".
De Dag werd vanaf 2007 tot 2012 op 5 augustus gevierd in Amerika. De Dag wordt inmiddels in steeds meer landen gevierd. Daarvoor leek vrijdag handiger, omdat dan natuurlijk voor iedereen het weekend begint. Daarom vanaf 2012 dus op de eerste vrijdag van augustus. Dat betekent dat de Dag dit jaar op 2 augustus wordt gevierd.
Op de Fijne Dag Van-redactie vieren we deze wijze Dag maar al te graag. Dus rest ons nog maar een wens voor vandaag: proost!
Deze Dag, ieder jaar op $datum, staat in het teken van dit stuk groente. Die is wereldwijd een ontzettend belangrijke bron van voeding. De peul, of boon, is zeker in derdewereldlanden erg belangrijk voedingsmiddel dat relatief makkelijk te verbouwen is.
Wat is er nou leuker én lekkerder dan tapas? Het vingervoedsel in kleine hoeveelheden verovert ook in razend tempo de Nederlandse gastronomie, en land van herkomst Spanje wrijft in zijn handen door die culinairculturele marketing.
Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld.