Deze Dag, ieder jaar op 10 februari, staat in het teken van dit stuk groente. Die is wereldwijd een ontzettend belangrijke bron van voeding. De peul, of boon, is zeker in derdewereldlanden erg belangrijk voedingsmiddel dat relatief makkelijk te verbouwen is. Het is er dan ook een groot deel van het dieet, zeker ook omdat het hartstikke gezond is.
Tijdens de Dag van de Peulvrucht staan we stil bij hoe belangrijk de peul wel niet is, maar ook wat we gezamenlijk kunnen doen om te zorgen voor een betere en geslaagde oogst in andere landen. Op deze Dag is het de bedoeling om wereldburgers meer te leren over de peul, en hoe belangrijk een goede oogst daarvan is. Dat betekent dat u deze Dag allerlei voorlichting kunt krijgen, maar ook dat supermarkten of boeren zelfbedachte peulrecepten aandragen waar u dan 's avonds tijdens het avondeten van kunt genieten.
U kunt natuurlijk zelf meedoen aan de Dag, bijvoorbeeld door u eens te verdiepen in welke soorten peulen er allemaal te koop zijn er daar zelf eens mee te kokkerellen. Wie weet, misschien vindt u nog eens een lekker nieuw gerecht!
En als u daar geen interesse in heeft, kun u altijd nog kijken op de website van de VN, die de Dag organiseert.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Peulvrucht!
Bakken. Braden. Koken. Roeren. Er een omelet, wentelteefjes of pannenkoeken van maken. In de salade verwerken. Tot een cocktail uitroepen. Op toastjes smeren.
Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld.
Omdat duurzaamheid helemaal hip is moet de wereld vergroenen. Zelfs als u uit eten gaat ontkomt u er niet aan. Dat wordt op 18 juni extra erg, want dan is het namelijk de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie.