Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp? De wetenschap is zo essentieel dat de Verenigde Naties 10 november hebben uitgeroepen tot World Science Day.
Zoals we wel vaker zien bij Dagen uit de koker van de VN afkomstig zijn is ook de Dag van de Wetenschap niet louter bedoeld om uitvinders te eren. Op de Dag wordt specifiek aandacht gevraagd voor hoe wetenschap kan bijdragen aan een inclusievere, welvarendere en duurzamere wereld.
De Dag komt specifiek van de wetenschapstak van de VN, Unesco. Dat riep de Dag in 2001 in het leven. Dat gebeurde na een internatnioanel wetenschapsconferentie in Boedapest. Alle informatie over de Dag is te vinden op de website van de VN.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Wetenschap!
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.
De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op $datum 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd.
Statistieken, dat klinkt als iets heel ingewikkelds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Wees gerust, op Wereld StatistiekDag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisaties wordt gedaan.