Wetenschap en de zoektocht naar de waarheid zijn van levensbelang voor de mens. Hoe lang hadden we ziek moeten blijven zonder penicilline of zelfs het coronavaccin, hoeveel harder hadden we moeten werken zonder de stoommachine en hoe donker waren de dagen geweest zonder de gloeilamp? De wetenschap is zo essentieel dat de Verenigde Naties 10 november hebben uitgeroepen tot World Science Day.
Zoals we wel vaker zien bij Dagen uit de koker van de VN afkomstig zijn is ook de Dag van de Wetenschap niet louter bedoeld om uitvinders te eren. Op de Dag wordt specifiek aandacht gevraagd voor hoe wetenschap kan bijdragen aan een inclusievere, welvarendere en duurzamere wereld.
De Dag komt specifiek van de wetenschapstak van de VN, Unesco. Dat riep de Dag in 2001 in het leven. Dat gebeurde na een internatnioanel wetenschapsconferentie in Boedapest. Alle informatie over de Dag is te vinden op de website van de VN.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Wetenschap!
Misschien is het wel een beetje raar om een hele Dag te organiseren rondom een cijfer (en ook nog eens een laag cijfer...), maar op 14 maart gebeurt het toch: Het is dan Internationale Pi-Dag!
Ieder jaar op 12 februari vieren we Wereld Darwindag, een Dag die volledig in het teken staat van wetenschapper Charles Darwin. Die naam kent u ongetwijfeld van de evolutietheorie, de leer over hoe levensvormen ontwikkelen.
Als mannen en vrouwen écht gelijk behandeld zouden worden, dan zou ieder werkveld 50-50 verdeeld moeten zijn tussen de seksen. In de wetenschap is dat helaas verre van het geval.