Er heerst nog steeds een groot taboe op menstruatie. Zeker in wat minder progressieve landen is de lichaamsfunctie iets waar vrouwen niet over (mogen) praten, en dat leidt tot een significant slechtere gezondheid. Meisjes krijgen bijvoorbeeld geen voorlichting en gebruiken daarom verkeerd maandverband of gaan zelf op zoek naar alternatieven. Tijdens de Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne staan we stil bij deze probleem.
Over de hele wereld besteden gezondheids- en hulporganisaties hier aandacht aan, en worden er acties opgezet. Zo zijn er voorlichtingen, worden er gratis producten zoals tampons of maandverband uitgedeeld, en kunnen vrouwen terecht bij gynaecologen of artsen voor controles.
Deze Dag heet in het Engels 'Menstrual Hygiene Day', maar inmiddels gaat de dag veel verder dan alleen menstruele hygiëne. Alle informatie, onder andere over het ontstaan, op deze site te lezen.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne!
Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken.
Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen.
Osteoporose is een botziekte die de sterkte van botten verzwakt. Daardoor loopt een patiënt gevaar voor snelle botbreuken, en dat wordt gevaarlijk als het gaat om de ruggenwervels.