Op 21 september ieder jaar vragen de Verenigde Naties aan alle lidstaten die in oorlog verkeren, een etmaal lang een staakt-het-vuren in te zetten. Ook vredelievende staten zouden op deze Dag wereldvrede moeten herdenken. Want globale vrede en vriendschap, dat willen we allemaal wel, toch?
De Dag van de Vrede wordt wereldwijd gevierd. In Nederland worden enkele specifieke evenementen georganiseerd, zoals de vredesloop in Den Haag. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld scholen of bibliotheken voorlichtingscampagnes geven.
De Dag is een initiatief van de VN uit 1981, en wordt vanaf 2001 officiëel georganiseerd op 21 september. Informatie is verder te vinden op www.internationaldayofpeace.org.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vrede!
Deze Dag, die in 2014 is uitgeroepen tot Dag van de solidariteit met Jock Palfreeman – een Australische man die in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij twee Roma-mannen had verdedigd tegen een aanval van fascistische voetbalvandalen, is bedoeld om de grenzen te doorbreken en een internationaal antwoord tegen het fascisme te formuleren.
In 1893 werd ergens in Duitsland de eerste dieselmotor aangezet. Een revolutionair apparaat dat de olievretende 'gewone' motor de nek om moest gaan draaien.
De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. Toch lijken we nog niet veel geleerd te hebben van die vreselijke periode. Er leven namelijk nog steeds miljoenen mensen in moderne slavernij, bijvoorbeeld om luxe vakantieoorden te bouwen of die rijke mensen bedienen, of die de seksindustrie draaiende houden.