Op 21 september ieder jaar vragen de Verenigde Naties aan alle lidstaten die in oorlog verkeren, een etmaal lang een staakt-het-vuren in te zetten. Ook vredelievende staten zouden op deze Dag wereldvrede moeten herdenken. Want globale vrede en vriendschap, dat willen we allemaal wel, toch?
De Dag van de Vrede wordt wereldwijd gevierd. In Nederland worden enkele specifieke evenementen georganiseerd, zoals de vredesloop in Den Haag. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld scholen of bibliotheken voorlichtingscampagnes geven.
De Dag is een initiatief van de VN uit 1981, en wordt vanaf 2001 officiëel georganiseerd op 21 september. Informatie is verder te vinden op www.internationaldayofpeace.org.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vrede!
We denken op de Internationale Dag van de Vrijwilliger uiteraard aan hen, die zich vaak dag in dag uit inzetten voor de medemens. Voorlezen aan de blinden, boodschappen doen met bejaarden, of gewoon de straat schoonhouden om Uw leefomgeving schoon te houden.
Verre reizigers kennen het wel: Dat urenlange gezeik voor lange rijen paspoortcontroles, wachten op een stempeltje om het land binnen te komen. Hier in Europa hebben we er als consument niet veel last meer van door het Schengenverdrag, maar als we naar ergens buiten ons continent vliegen krijgen we te maken met de douane.
Koninkrijksdag valt gelijk en is te vergelijken met Naturalisatiedag. Op deze Dag vieren we in Nederland het tekenen van het koninkrijksstatuut. Koningin Juliana deed dat in 1954 (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).