31 oktober

Internationale Dag van de Stad

31 oktober - over 130 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Stad

Categorie:
53-house Bouwen en wonen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De Grote Stad is voor simpele dorpsjongens als wij op de Fijne Dag Van-redactie zijn een soms wat groot en ongrijpbaar iets. Miljoenen mensen opeengepropt in flats en kleine leefomgevingen, overladen en omringd met geluid en drukte en andere mensen... Maar vergis u niet: de urbanisatie heeft, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, gigantische voordelen met zich meegebracht en het leven van miljarden mensen, de geopolitiek en internationale economie voorgoed veranderd. Om daar bij stil te staan vieren we op 31 oktober de Internationale Dag van de Stad.

De Internationale Dag van de Stad is een initiatief van de Verenigde Naties. Die hebben de Dag opgericht om aandacht te vragen voor de voordelen van het leven in grote steden, tegenover die van het platteland. De stad zorgt namelijk voor grote economische groei, bereikbaarheid van gezondheidszorg, meer gelijkwaardigheid, en een groei in diversiteit. Niet voor niets is verstedelijking een van de Ontwikkelingsdoelen Voor Duurzaamheid van de VN.

Tegelijkertijd kennen steden ook veel uitdagingen, waar op deze Dag ook aandacht voor wordt gevraagd. Denk aan criminaliteit, van oudsher groter in anonieme metropolen dan in rurale gebieden, of aan luchtvervuiling. Op de Dag van de Stad wordt veel georganiseerd. De VN wil dat steden met elkaar in gesprek gaan om de problemen op te lossen en te leren van elkaar, maar ook aandacht vragen van de voordelen van urbanisatie.

Meerdere Dagen
Overigens is de Internationale Dag van de Stad niet de enige Dag die om dit onderwerp draait. Zo is er ook Wereld Habitatdag, die voornamelijk aandacht vraagt voor betere (persoonlijke) woonomgevingen voor stedelingen. En in Nederland wordt ook de Dag van de Stad gevierd, maar die staat volledig los van dit globale feest.

Informatie over de Internationale Dag van de Stad kunt u vinden op deze website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Stad!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Straatkind
12 april
Geen enkel kind zou op straat moeten leven. Om wat voor reden dan ook. Toch gebeurt dat helaas nog nét iets te regelmatig, en echt niet alleen in derdewereldlanden.

Internationale Dag van de Planologie
8 november
Steden bestaan uit veel meer dan zomaar wat gebouwen en bruggen die her en der naast elkaar neergeplempt worden. Daar zit een hele gedachte achter die u en ons ontgaat, maar waar planologen wel raad mee weten.

Dag van de Constructeur
6 juni
Een constructeur is eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor een bouwmeester die verantwoordelijk is voor het bouwen van vliegtuigen, treinen of bouwprojecten.

31
oktober

31 okt

Deze site gebruikt Cookies.