31 oktober

Internationale Dag van de Stad

31 oktober - 34 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van de Stad

Categorie:
53-house Bouwen en wonen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De Grote Stad is voor simpele dorpsjongens als wij op de Fijne Dag Van-redactie zijn een soms wat groot en ongrijpbaar iets. Miljoenen mensen opeengepropt in flats en kleine leefomgevingen, overladen en omringd met geluid en drukte en andere mensen... Maar vergis u niet: de urbanisatie heeft, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, gigantische voordelen met zich meegebracht en het leven van miljarden mensen, de geopolitiek en internationale economie voorgoed veranderd. Om daar bij stil te staan vieren we op 31 oktober de Internationale Dag van de Stad.

De Internationale Dag van de Stad is een initiatief van de Verenigde Naties. Die hebben de Dag opgericht om aandacht te vragen voor de voordelen van het leven in grote steden, tegenover die van het platteland. De stad zorgt namelijk voor grote economische groei, bereikbaarheid van gezondheidszorg, meer gelijkwaardigheid, en een groei in diversiteit. Niet voor niets is verstedelijking een van de Ontwikkelingsdoelen Voor Duurzaamheid van de VN.

Tegelijkertijd kennen steden ook veel uitdagingen, waar op deze Dag ook aandacht voor wordt gevraagd. Denk aan criminaliteit, van oudsher groter in anonieme metropolen dan in rurale gebieden, of aan luchtvervuiling. Op de Dag van de Stad wordt veel georganiseerd. De VN wil dat steden met elkaar in gesprek gaan om de problemen op te lossen en te leren van elkaar, maar ook aandacht vragen van de voordelen van urbanisatie.

Meerdere Dagen
Overigens is de Internationale Dag van de Stad niet de enige Dag die om dit onderwerp draait. Zo is er ook Wereld Habitatdag, die voornamelijk aandacht vraagt voor betere (persoonlijke) woonomgevingen voor stedelingen. En in Nederland wordt ook de Dag van de Stad gevierd, maar die staat volledig los van dit globale feest.

Informatie over de Internationale Dag van de Stad kunt u vinden op deze website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Stad!
Verwante Dagen

Dag van de Bouwkostendeskundige
2 november
Het is geen geheim dat Nederland voor grote bouwkundige vragen staat. Een miljoen nieuwe huizen, meerdere miljoenen gebouwen die verduurzaamd moeten worden, en ondertussen ook nog even wat grote infrastructuurprojecten opzetten om Nederland tegen de stijgende zeespiegel en andere klimaatproblemen te beschermen, ga er maar aan staan.

Dag van het Dak
20 oktober
De Dag van het Dak is een Belgische Dag, die dus niet in Nederland wordt gevierd. Het is congresdag waarop allerlei professionals in 'de dakensector' bij elkaar kunnen komen om te praten over hun ongetwijfeld waanzinnig spectaculaire vakgebied.

Wereld Habitatdag
2 oktober
Iedere eerste maandag van oktober is het Wereld Habitatdag. Deze Dag is door de Verenigde Naties opgericht om meer bewustzijn te creëren van hoe belangrijk een goede woonomgeving is.

31
oktober

31 okt

Deze site gebruikt Cookies.