Borstkanker is een ziekte waarbij de aandacht voornamelijk naar vrouwen uitgaat. Er zijn echter ook veel mannen die aan de ziekte lijden. Daar heerst nog steeds een stigma op, en daar mag best eens wat aandacht voor komen. Daarom is het op 7 oktober de Internationale Dag van de Borstkankerman.
Deze Dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het feit dat ook mannen deze ziekte kunnen krijgen, maar ook om stil te staan bij de extra problemen die daarbij komen kijken. Bijvoorbeeld: borstkanker wordt bij mannen over het algemeen later ontdekt dan bij vrouwen. Dat komt onder andere omdát zij minder snel naar de dokter of het ziekenhuis gaan met klachten of omdat er geen bevolkingsonderzoek voor mannen is. Ook zijn zorgverleners minder alert op het fenomeen waardoor zij niet direct denken aan borstkanker bij een man met klachten. En omdat zij nu weer in een later stadium de diagnose krijgen is de prognose juist vaak slechter.
De Dag van de Borstkankerman is in 2019 voor het eerst in het leven geroepen. Dat gebeurde door de Vlaamse Stichting Borstkankerman. Inmiddels wordt het initiatief ook door andere organisaties zoals de Borstkankervereniging Nederland gesteund.
Kanker is, net achter hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld en de Union for International Cancer Control (UICC) heeft daarom deze Dag in het leven geroepen om bij deze ziekte stil te staan.
Vanaf 2009 vindt ieder jaar op 3 oktober weer Wereld MSA-Dag plaats. MSA staat voor Meervoudig Systeem Atrofie, een niet te genezen hersenziekte waarbij bepaalde delen van je hersenen afsterven, zodat belangrijke lichaamsfuncties als balans houden of zelfs ademhalen niet meer gaan.
Sclerodermie is een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Het is een chronische ziekte die grotendeels bij vrouwen tussen de 30 en de 50 voorkomt, waarvan behandeling lastig is.