26 september

Internationale Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens

26 september - over 131 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 31 december 09:11

Internationale Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens

Categorie:
151-telescope Wetenschap en techniek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Het is een godswonder dat we onszelf nog niet naar de galemiezen hebben gebombardeerd, want de grootmachten van deze wereld hebben meer dan genoeg explosieve vuurkracht om de aarde wel 30 keer te vernietigen. Ondanks alle ontwapeningsverdragen en goede bedoelingen zijn er nog duizenden kernwapens in omloop, die landen op elkaar hebben gericht om elkaar zogenaamd in toom te houden. Op 26 september is het de Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens, waarop de Verenigde Naties kernmachten oproepen hun wapenarsenaal in te krimpen.

Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt, want volgens het handjevol landen dat zelf kernwapens heeft weten te maken moeten 'die anderen eerst' - en zo krijg je nooit iets voor elkaar. De Dag ter Uitbanning van Kernwapens probeert het terugschalingsproces makkelijker te maken door te kijken wat landen nodig hebben om aan hun voorgestelde doelen te doen, en probeert dat op hoog diplomatiek niveau te regelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel van levensbelang. Zeker nu we hebben gezien wat er gebeurt als er een labiele wortel of een gestoorde autocraat met zijn hand boven de rode knop hangt.

De Dag ter Uitbanning wordt ieder jaar op 26 september gevierd. Meer informatie is hier te vinden.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens !




Verwante Dagen

Internationale Dag van de Burgerluchtvaart
7 december
Al sinds de tijden van Copernicus droomt de mensheid van het vliegen. Sterker nog, dat gebeurde al  in Biblische tijden . Nadat we onze nekken eeuwenlang hebben verkrampt met omhoog kijken, was het in 1903 dan echt zover.

Internationale Dag van de Ruimtevaart
12 april
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.

Internationale Tau-Dag
28 juni
Wij zijn geen wiskundigen. Wij schrijven stukjes. Cijfers, daar moet u bij ons niet mee aan komen zetten. Wiskunde lieten wij op de middelbare school vallen zodra het kon.

Deze site gebruikt Cookies.