Het is een godswonder dat we onszelf nog niet naar de galemiezen hebben gebombardeerd, want de grootmachten van deze wereld hebben meer dan genoeg explosieve vuurkracht om de aarde wel 30 keer te vernietigen. Ondanks alle ontwapeningsverdragen en goede bedoelingen zijn er nog duizenden kernwapens in omloop, die landen op elkaar hebben gericht om elkaar zogenaamd in toom te houden. Op 26 september is het de Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens, waarop de Verenigde Naties kernmachten oproepen hun wapenarsenaal in te krimpen.
Dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt, want volgens het handjevol landen dat zelf kernwapens heeft weten te maken moeten 'die anderen eerst' - en zo krijg je nooit iets voor elkaar. De Dag ter Uitbanning van Kernwapens probeert het terugschalingsproces makkelijker te maken door te kijken wat landen nodig hebben om aan hun voorgestelde doelen te doen, en probeert dat op hoog diplomatiek niveau te regelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel van levensbelang. Zeker nu we hebben gezien wat er gebeurt als er een labiele wortel of een gestoorde autocraat met zijn hand boven de rode knop hangt.
De Dag ter Uitbanning wordt ieder jaar op 26 september gevierd. Meer informatie is hier te vinden.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag ter Uitbanning van Nucleaire Wapens !
Foto's maken is de laatste jaren voor iedereen bijzonder toegankelijk geworden. Zijn het niet de immer dalende prijzen van camera's, dan zijn het wel de steeds betere camera's die we in telefoons stoppen.
Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om in samenwerking met bedrijven en scholen jonge meisjes kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT.
De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op $datum 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd.