Ernstige zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd, kan heel vervelend zijn voor vrouwen in verwachting. Naast een flinke lichamelijke impact heeft deze vorm van misselijkheid ook een grote impact op geest. We staan op 15 mei stil bij de aandoening en vragen er aandacht voor.
Hyperemesis gravidarum betekent 'extreme misselijkheid' in het Latijn, en duidt op overgeven tijdens de zwangerschap. De Internationale 'HG Awareness Day' is georganiseerd door de Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum). Die helpt mensen die hier last van hebben. Dit jaarlijkse evenement is dan ook een uitgelezen kans om het bewustzijn van deze heftige zwangerschapsaandoening en de ondersteunende organisaties over de hele wereld te vergroten.
Het belangrijkste doel van Stichting ZEHG is dat er een landelijk protocol moet komen voor de behandeling van HG. En hoe doe je zoiets? Met geld natuurlijk! De Dag is dan ook bedoeld om aandacht te vragen en zo geld in te zamelen om meer vrouwen met dit probleem te helpen.
Niet geheel verrassend wordt op de Internationale Dag van de Nier (World Kidney Day) aandacht besteed aan het belang van onze nieren, maar ook het tegengaan van het stijgende aantal nierziekten en aanverwante gezondheidsproblemen wereldwijd.
ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose, een tamelijk zeldzame spierziekte die binnen 3 tot 5 jaar naar diagnose dodelijk is. Op deze Dag vragen ALS-stichtingen wereldwijd aandacht voor deze ziekte, en vragen zij voor meer begrip en financiën voor onderzoek.
Moderne medicijnen mogen onze levens dan wel oneindig beter maken, maar de organisatie achter de Dag van het Verantwoord Medicijngebruik waarschuwen ook: het zijn geen snoepjes!