Sinds de uitvinding van nucleaire wapens hebben we er heel wat moeten testen voor we zeker wisten dat ze goed werkten. Of kernwapens goed of juist slecht zijn voor de wereldvrede laten we even in het midden - daar is de Internationale Dag tegen Kernproeven niet voor bedoeld. De Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties om stil te staan bij de schade die nucleaire proeven veroorzaken.
De Internationale Dag tegen Kernproeven is in het leven geroepen naar aanleiding van een resolutie van de VN waarbij het inzetten van kernproeven moet worden teruggedrongen. Dat is nu nog amper gebeurd, maar tijdens de Dag op 29 augustus staan we stil bij de schade die nucleaire proeven kunnen aanrichten.
Dat hele conflict tussen Israel en Palestina, daar trekken we geen partij in. Veel te controversieel. Feit blijft dat er tijdens aanvallen van Israels kant veel slachtoffers zijn gevallen, en "vanwege de agressieve aanvallen van Israel op Palestina en Libanon en de onschuldige kinderen die daarbij het slachtoffer werden", hebben de Verenigde Naties daar deze Dag voor opgericht.
Inmiddels wordt de National Coming Out Day, die in Engeland is opgericht in 1988, al lang niet meer National. De Kom-Uit-De-Kast-Dag, zoals we de Dag vrij vertaald in het Nederlands noemen, wordt ook in ons land gevierd op 11 oktober.
Oudervervreemding is een psychologisch proces waarbij kinderen via manipulatie tegen één van de ouders wordt opgezet, meestal door de andere ouder. Dat is schadelijk voor de mentale gezondheid van het kind, en kan een gezinssituatie flink uit balans brengen.