Als de overheid één rol te vervullen heeft, dan is het wel die van veiligheid. Een goed justitie- en opsporingsapparaat, een goedfunctionerende inlichtingendienst, alles in de samenleving moet erop gericht zijn burgers veilig te houden tegen criminaliteit. Dat is precies waar 22 februari voor staat; dat is de Europese Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit. In de breedste zin des woords.
De Dag voor Slachtoffers is bedoeld om stil te staan bij iedereen die op wat voor manier dan ook slachtoffer is geworden van welke vorm van criminaliteit dan ook. Dat loopt uiteen tussen cybercrime tot aan zware misdaden zoals mishandelingen en moorden. De Dag is ook grotendeels bedoeld om hen te helpen, want volgens de Europese Unie weten veel slachtoffers niet waar ze terecht kunnen of zijn ze bang om naar de autoriteiten te stappen. "Dat leidt ertoe dat veel slachtoffers ongehoord blijven en geen toegang tot justitie en goede ondersteuning hebben", schrijft de Unie.
Op de Dag wordt er stilgestaan bij wet- en regelgeving, en spreken belangenorganisaties zich uit. Ook kunt u rapporten verwachten over criminaliteitscijfers en aanverwante statistiek.
Er is geen officiële website met informatie, maar u kunt eens beginnen bij deze boodschap van de EU, of bij organisaties zoals het European Disability Forum die voor hun doelgroep opkomen op deze Dag.
Wens iemand een Fijne Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit!
Het begrip 'onthaalouder' is hier niet heel erg bekend, maar bij onze zuiderburen zijn dergelijke inzetpapa's en -mama's onmisbaar voor de opvoeding van kinderen.
Inmiddels een geduchte concurrent van de Verenigde Naties; De Europese Commissie, die steeds meer Dagen uit roept, en niet alleen zichzelf maar ook ons aan het werk zet.
Pesten is een van de ergste dingen die zeker kinderen kan overkomen. Het kan grote psychische en mentale gevolgen hebben en jarenlange schade veroorzaken, en vaak is pesten subtiel en blijft het zo ongedetecteerd.