12 november

Divali

12 november - over 49 dagen elk jaar op een andere datum
Aangepast op 9 december 23:23

Divali

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Divali is het belangrijkste feest van het Hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend. Tijdens dit Lichtjesfeest vieren Hindoes de overwinning van het goede (het licht) boven het kwade (het duister). Dat gebeurt met name door versieringen met lichtjes en lampjes in alle soorten en maten, van simpele theelichtjes tot prachtige olielampen die worden aangestoken.

De viering van Divali duurt vijf volle dagen. Hindoes vieren het feest met verschillende tradities, waarvan een van de belangrijkste het vasten is. Tijdens de vijfdaagse vastenperiode eten vierders geen voedsel dat van dieren afkomstig is, maar wel veel zoetigheden en snacks. In de Hindoestaanse gemeenschap zijn er bovendien veel feesten en festivals en draait de dag ook veel om samenkomst met familie en vrienden.

Divali wordt ieder jaar in oktober of november gevierd. De feestdag volgt de Hindoestaanse kalender en vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats.

Meer informatie vindt u natuurlijk op Wikipedia. Daar leest u meer over de historische achtergrond van de dag.

Wens iemand een Fijne Divali!
Verwante Dagen

Moederdag
14 mei
Behoeft Moederdag nog extra informatie? Op deze Dag, iedere tweede zondag in mei, is het een feest voor de enige vrouw in ons leven die onvoorwaardelijk van ons houdt: Onze Moeder!

Eerste Pinksterdag
28 mei
Pinksteren valt op de 50e dag van Pasen (dus 49 dagen erna. Pasen valt dit jaar op 9 april), en 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus (dit jaar op 18 mei).

Tweede Pinksterdag
29 mei
Pinksteren valt op de 50e dag van Pasen (dus 49 dagen erna. Pasen valt dit jaar op 9 april), en 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus (dit jaar op 18 mei).

12
november

12 nov

Eerdere edities:
In 2022: 24 oktober
Deze site gebruikt Cookies.