31 oktober

Divali

31 oktober - over 133 dagen elk jaar op een andere datum
Aangepast op 15 december 18:39

Divali

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Divali is het belangrijkste feest van het hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend. Tijdens dit Lichtjesfeest vieren Hindoes de overwinning van het goede (het licht) boven het kwade (het duister). Dat gebeurt met name door versieringen met lichtjes en lampjes in alle soorten en maten, van simpele theelichtjes tot prachtige olielampen die worden aangestoken.

De viering van Divali duurt vijf volle dagen. Hindoes vieren het feest met verschillende tradities, waarvan een van de belangrijkste het vasten is. Tijdens de vijfdaagse vastenperiode eten vierders geen voedsel dat van dieren afkomstig is, maar wel veel zoetigheden en snacks. In de Hindoestaanse gemeenschap zijn er bovendien veel feesten en festivals en draait de dag ook veel om samenkomst met familie en vrienden.

Divali wordt ieder jaar in oktober of november gevierd. De feestdag volgt de Hindoestaanse kalender en vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats. Dit jaar is dat op 31 oktober.

Meer informatie vindt u natuurlijk op Wikipedia. Daar leest u meer over de historische achtergrond van de dag.

Wens iemand een Fijne Divali!
Verwante Dagen

Goede Vrijdag
29 maart
Goede Vrijdag is een katholieke feestdag waar sommige mensen het vooral een goede vrijdag vinden omdat ze deze dag een snipperdagje hebben. Gelovigen herdenken echter de kruisiging van Jezus.

Moederdag
12 mei
Behoeft Moederdag nog extra informatie? Op deze Dag, iedere tweede zondag in mei, is het een feest voor de enige vrouw in ons leven die onvoorwaardelijk van ons houdt: Onze Moeder!

Tweede Pinksterdag
20 mei
Pinksteren valt op de 50e dag van Pasen (dus 49 dagen erna. Pasen valt dit jaar op 30 maart), en 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus (dit jaar op 9 mei).

31
oktober

31 okt

Eerdere edities:
In 2023: 12 november
In 2022: 24 oktober
Deze site gebruikt Cookies.