Divali is het belangrijkste feest van het hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend. Tijdens dit Lichtjesfeest vieren Hindoes de overwinning van het goede (het licht) boven het kwade (het duister). Dat gebeurt met name door versieringen met lichtjes en lampjes in alle soorten en maten, van simpele theelichtjes tot prachtige olielampen die worden aangestoken.
De viering van Divali duurt vijf volle dagen. Hindoes vieren het feest met verschillende tradities, waarvan een van de belangrijkste het vasten is. Tijdens de vijfdaagse vastenperiode eten vierders geen voedsel dat van dieren afkomstig is, maar wel veel zoetigheden en snacks. In de Hindoestaanse gemeenschap zijn er bovendien veel feesten en festivals en draait de dag ook veel om samenkomst met familie en vrienden.
Divali wordt ieder jaar in oktober of november gevierd. De feestdag volgt de Hindoestaanse kalender en vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats. Dit jaar is dat op 31 oktober.
Meer informatie vindt u natuurlijk op Wikipedia. Daar leest u meer over de historische achtergrond van de dag.
Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'.
Net als Halloween is St. Patrick's Day een feestdag die oorspronkelijk niets met Nederland te maken heeft maar in de laatste jaren wel steeds vaker gevierd wordt in deze contrijen.
Valentijnsdag is een wereldwijd feest waarop de (anonieme) liefde wordt betuigd. Vroeger, toen de Dag nog een stuk traditioneler was, gaf je op deze Dag aan je geheime liefde een cadeau of bloemen met een liefdesverklaring.