Divali is het belangrijkste feest van het hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend. Tijdens dit Lichtjesfeest vieren Hindoes de overwinning van het goede (het licht) boven het kwade (het duister). Dat gebeurt met name door versieringen met lichtjes en lampjes in alle soorten en maten, van simpele theelichtjes tot prachtige olielampen die worden aangestoken.
De viering van Divali duurt vijf volle dagen. Hindoes vieren het feest met verschillende tradities, waarvan een van de belangrijkste het vasten is. Tijdens de vijfdaagse vastenperiode eten vierders geen voedsel dat van dieren afkomstig is, maar wel veel zoetigheden en snacks. In de Hindoestaanse gemeenschap zijn er bovendien veel feesten en festivals en draait de dag ook veel om samenkomst met familie en vrienden.
Divali wordt ieder jaar in oktober of november gevierd. De feestdag volgt de Hindoestaanse kalender en vindt dus ieder jaar op een andere datum plaats. Dit jaar is dat op 31 oktober.
Meer informatie vindt u natuurlijk op Wikipedia. Daar leest u meer over de historische achtergrond van de dag.
Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag).
In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt.
Kerstavond is geen officiële feestdag, maar inmiddels is dit net zo goed een feest als kerst zelf. Reden genoeg voor ons om dit op te nemen in ons overzicht.
Sinterklaas, wie kent 'em niet? U waarschijnlijk wel. Als inwoner van Nederland komt u niet onder dit volksfeest uit. Het feest heeft zijn oorsprong bij een Turkse bisschop, Sint Nicholaas, die aan arme kinderen geldstukken gaf.