Voor de meeste mensen voelt de coronacrisis als een verre, vage geschiedenis. Iets wat lang geleden begon als iets spannends (beetje Netflixen, Houseparty spelen en stiekem de avondklok ontduiken) is inmiddels voor veel Nederlanders een aparte, korte onderbreking van hun leven. Maar duizenden mensen zijn covid-19 niet vergeten. Zij hebben er nog iedere dag last van in de vorm van long covid. Dat heeft grote impact, maar we weten er nog maar weinig van. Daarom is 19 april uitgeroepen tot Dag van Long Covid.
De Dag van Long Covid is in het leven geroepen door onderzoekscollectief Virology Education en de Stichting Long Covid, die geld inzamelt voor onderzoek naar de ziekte. De Dag bestaat uit een bijeenkomst van professionals die tijdens het evenement kunnen leren van elkaar, in alle aspecten de ziekte zoals zorg, preventie en begeleiding.
Tijdens het congres wordt onder andere gesproken over 'de effecten van long covid op orgaansystemen' en 'wat de maatschappelijke impact van long covid is'. Er komen bekende mensen langs, waaronder Marion Koopmans en demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg.
Mantelzorgers zijn net als echte verplegers. Maar dan niet betaald. Ja, geloof het of niet, er bestaan heus mensen die vrijwillig de zieken, zwakken en minderbedeelden in onze samenleving helpen, omdat het kan.
Blinden hebben witte stokken. Dus mogen we aannemen dat de Dag van de Witte Stok een Dag is waar blinden centraal staan. En warempel, het blijkt ook zo te zijn.
Ieder jaar wordt een dag gewijd aan CP, Cerebral Palsy. CP is een hersenverlammingsziekte, en je hersenen, die wil je niet verlamd hebben. Wereldwijd hebben meer dan 17 miljoen deze ziekte, die ongeneeslijk is en veel problemen kan veroorzaken met anders heel normale dingen als lopen of dingen oppakken.