Een nieuw jaar, een nieuw begin voor een volle agenda. Nationale, internationale en lokale Dagen worden weer volop in het leven geroepen dit jaar, door verenigingen, beroepsgroepen en organisaties, om aandacht te vragen over onderwerpen die voor zowel hen als de maatschappij van belang zijn. En dit alles begint op 1 januari, de Dag van het Nieuwe Jaar!
Vroeger werd het nieuwe jaar op 1 maart ingeluid, dat was vroeger het begin van de lente en dus van een nieuw jaar. Dat veranderde in 44 voor Christus, toen de Romeinse keizer Caesar de juliaanse kalender invoerde. Vanaf dat moment vieren we hier nieuwjaar op 1 januari.
Overigens wordt het nieuwe jaar lang niet overal op 1 januari ingeluid; in Arabische of Zuidoost-Aziatische landen of in China worden hele andere data en redenen gehanteerd.
Door de verschillende tijdzones van de wereld begint het nieuwe jaar niet overal tegelijk. De inwoners van Samoa, een eilandstaat in de Stille Oceaan, hebben de eer om het spits af te bijten; het nieuwe jaar begint daar om 10 uur 's ochtends (Nederlandse tijd)
Ieder jaar staan we op 10 september stil bij iedereen die lijdt aan suïcidale neigingen, en aan alle slachtoffers van zelfdoding. Want nee, de neiging tot zelfdoding is niet "een beetje depri" zijn, het is een serieuze ziekte die ook als zodanig moet worden behandeld.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 november uitgeroepen tot de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Volgens het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties is dat in 2012 gebeurd, maar de Verenigde Naties zeggen zelf de resolutie in 1977 al aan te hebben genomen.
De Rwandese genocide was één van de vreselijkste massamoorden uit de geschiedenis. Op 7 april wordt de slachtoffers van deze daad herdacht en wordt er stilgestaan bij hoe zulke gruwelijke evenementen kunnen ontstaan én uiteraard kunnen worden voorkomen.