Op een doordeweekse dag, als er gewoon een Knorr Wereldgerecht op tafel moet komen, dan gooien we gewoon een mes en vork naast ons bord neer en gaat de pan op tafel. Maar niet op 17 april. Dan doen we onze tafelschikking volgens de regels: het bestek van buiten naar binnen, het servet goed gevouwen, en de juskom parallel aan de vleesschaal. Het is op die datum namelijk de Dag van de Tafelbereidingen.
Die Dag is in het leven geroepen door tafelbereidingen.nl, voor zover wij kunnen zien een website die voor geld een cursus tafelschikken aanbiedt voor de horeca. De Dag vindt plaats op de derde donderdag van april en is blijkbaar bedoeld zodat horeca een dagje na kunnen denken over de juiste manier om een tafel op te dienen.
Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land.
Tegelijkertijd als de VN de Dag van de Duurzame Gastronomie organiseert is het werelddag van de Sushi. Uitgeroepen door ene DeMay via facebook en misschien nog wel meer in het nieuws dan Gastronomiedag.
Eindelijk. Een Dag waar we echt iets aan hebben. De Internationale Dag van het Bier. De eerste vrijdag van augustus is het raak: goudgele rakkers wegzuipen tot je niet meer kunt.
17 april
17 apr
Eerdere edities: In 2024: 18 april In 2023: 20 april In 2022: 21 april