Natuurlijk is de Nationale Dag van de Antillen onmisbaar voor ons overzicht; de eilandengroep hoort immers bij het Koninkrijk der Nederlanden,. En waarom zouden we Koningsdag wel vieren, maar de Caribbische equivalent niet?
Op 21 oktober krijgen mensen op de Antillen in het warme zuiden jaarlijks een vrije dag. Hoewel de Dag (in het Papiaments ook Dia di Antia genoemd) eerst werd gevierd op 15 december, is na de verandering van het statuut - en het eiland Aruba als eigen Land binnen het Koninkrijk verder ging - de datum veranderd naar 21 oktober. Ook Curaçao en St. Maarten kregen later deze status. Saba, St. Eustatius en Bonaire zijn gemeenten van het Koninkrijk der Nederlanden.
Genoeg redenen om onze ABC-kameraden eens vrij te laten zijn dus. Ga lekker op het strand liggen en geniet er van!
In economisch zware tijden moeten we alle zeilen bijzetten. En of u nu groot fan bent van Europeaanse saamhorigheid of het subcontinent een log, bureaucratisch beest vindt waar uw duurverdiende en schaarse belastingcenten worden verkwanseld, feit blijft dat we met z'n allen in hetzelfde solidaire schuitje zitten en dat er momenteel hard moet worden gewerkt om onze hooggeachte euro te redden.
Als de Verenigde Naties in twee dingen goed zijn, dan zijn het wel Dagen Van richten en over zichzelf praten. In de Dag van de Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede komen die twee dingen mooi samen.
Solidariteit is een ruim begrip, maar dat is deze Dag ook. Op de Dag van de Solidariteit herinneren de Verenigde Naties de wereld aan de diversiteit die er onder volken bestaat, maar hoe we toch allen één zijn, en solidariteit met elkaar helpt ons daaraan herinneren.