Internationaal Jaar van het Glas


2022
Aangepast op 1 januari 15:34

Kijkt u eens naar buiten. Mooi he? Dat kan omdat uw ramen van glas zijn. Die kop thee of dat flesje bier? Uit een glas. Dit bericht? U leest het op een stuk glas. Glas is zo'n element dat we typisch voor lief nemen, maar dat stiekem overal om ons heen is en een belangrijke rol in ons leven inneemt. Hopelijk gaat u daar in 2022 een beetje op letten, want dat is de bedoeling van het Jaar van het Glas.


Het Jaar van het Glas is officieel opgericht door de Verenigde Naties, maar dat gebeurt op initiatief van de Internationale Commissie voor Glas, de Gemeenschap van Glas-verenigingen, en ICOM-Glass. Die internationale belangenorganisaties willen met dit jaar de aandacht vestigen op het vernuft van hun ambacht, en de rol die glas heeft gespeeld in kunst (denk aan glas-in-loodramen) en de wetenschap (uiteenlopend van het oculair van Antonie van Leeuwenhoeck tot het scherm van uw smartphone). Glas kan volgens de organisaties ook 'het ontwikkelen van ethischere en duurzamere samenlevingen stimuleren'. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertellen ze niet, maar de komende 365 dagen zijn bedoeld daarachter te komen.

Tijdens het Jaar zijn er overal ter wereld evenementen waarin het belang van glas wordt besproken. Het belangrijkste evenement is een conferentie in Geneve waar '30 sprekers van wereldklasse' het podium bestijgen. U kunt het meekijken via Zoom, maar eerlijk gezegd lijkt het Jaar vooral interessant voor de liefhebber of de professional. Van de andere kant, waarom gaat u ergens-na-corona niet eens naar het Nationaal Glasmuseum?

Meer informatie over dit jaar, en over glas in het algemeen, vindt u op deze website.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.