Internationaal Jaar van het Fundamenteel Onderzoek voor Duurzaamheidsontwikkeling


2022
Aangepast op 1 januari 15:55

Als we in het afgelopen jaar iets hebben gezien is het wel hoe belangrijk wetenschappelijk onderzoek is. Alleen met gedeelde feiten en de zoektocht naar de waarheid kunnen we de grote vraagstukken van deze tijd aan, zoals de coronacrisis en klimaatverandering. Met name dat laatste is voor de Verenigde Naties interessant. Die hebben 2022 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Fundamenteel Onderzoek voor Duurzaamheidsontwikkeling. Dat is dus specifiek gericht om aandacht te vragen voor wetenschap die de wereld groener en beter kan maken.


Fundamenteel onderzoek is volgens de VN essentieel om grote problemen aan te kunnen. De organisatie noemt daarbij ook succesvolle voorbeelden uit het verleden. Naast klimaatverandering worden ook het gat in de ozonlaag, het uitsterven van bedreigde diersoorten en het opmaken van natuurlijke grondstoffen genoemd. "Fundamentele, uit nieuwsgierigheid geboren wetenschappen krijgen vaak niet de waarderingen die ze verdienen", stellen de oprichters. Dat gebeurt in 2022 dus wel.

Het Jaar is bedoeld om de Duurzaamheidsdoelen van 2030 te halen. De VN gebruikt dit Jaar voornamelijk voor een paar doelen. Zo moeten 'meer partijen bij elkaar komen' om van elkaar te leren over fundamenteel onderzoek, gaat er meer geld en aandacht naar onderwijs, en krijgen onderzoeksinstituten dit jaar meer geld. Ook maakt de VN zich hard om wetenschap opener te maken, bijvoorbeeld door onderzoek toegankelijker te maken voor een grotere groep wetenschappers.

Meer informatie over het Jaar van het Fundamenteel onderzoek is te vinden op deze website.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.