Internationaal Jaar van de Gierst


2023
Aangepast op 10 december 11:39

Eerlijk, wij moesten even opzoeken wat 'gierst' precies was. Het is nogal wat om daar een heel jaar aan te wijden, maar dat is wat de Verenigde Naties in 2023 doen. Het is dan het Internationaal Jaar van de Gierst, in het Engels de International Year of Millets, een ingrediënt in de Aziatische en Afrikaanse keuken. Na een diepe duik in een voor ons nog onbekend rabbit hole kunnen we niet anders dan fan worden van gierst. Dat is namelijk een essentiële voedingsbodem voor een groot deel van de wereldbevolking.


Wist u bijvoorbeeld dat gierst een van de eerste planten was die de mens wist te domesticeren? Het is dus een van onze eerste serieuze voedingsbodems en zijn daarmee al ruim 7000 jaar een basis van de wereldkeuken. Met name in delen van Azië en in Afrika wordt het ingrediënt gebruikt als een bron van vitaminen en koolhydraten. Het voordeel van gierst in dat het weinig nodig heeft om te groeien; het kan worden verbouwd op zelfs de droogste en minstbewerkte grond, en zeker ten zuiden van de Sahara is het daarom essentieel in de strijd tegen honger.

Maar, zoals zoveel tegenwoordig, gaat het niet goed met de gierst. Klimaatverandering en burgeroorlogen brengen oogsten steeds vaker in gevaar. De Verenigde Naties willen daarom met het Jaar van de Gierst aandacht voor het voedsel vragen, en voor de precaire omstandigheden waarin zich die begeven.

Tijdens het Jaar vinden er wereldwijd sessies plaats om te praten over gierst. Dat gebeurt voornamelijk tussen politici en experts. Zij gaan in gesprek over wat de wereld kan doen om de gierstoogst makkelijk te maken en te verbeteren.

Alle informatie over het Jaar is te vinden op de website van de Food and Agricultural Organization van de VN. Gedetailleerde informatie over het ontstaan staat in dit document.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.