25 september

Jom Kipoer

LET OP: deze Dag is in 2023 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2023 versie van deze Dag.
25 september 2023 - 152 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 23 november 15:41


Categorie:
201-religion Religie

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Jom Kipoer is een Joodse feestdag die doorgaans ergens in het najaar wordt gevierd. Het is de belangrijkste feestdag binnen dit geloof. Jom Kipoer, een vertaling het Hebreeuwse Yom HaKippurim, is een dag waarop Joden aan boetedoening doen en vergiffenis vragen voor hun zonden. Ook in Nederland wordt het feest door de Joodse gemeenschap uitbundig gevierd.

Jom Kippoer vindt plaats op de tiende dag van Tisjri, de eerste maand van het joodse jaar. Omdat de joodse kalender een maancyclus volgt, vindt Tisjri ieder jaar op een andere datum plaats, doorgaans in september of oktober. Dat betekent dat Jom Kipoer dit jaar op 25 september plaatsvindt.

Tijdens de feestdag vasten joden die dit feest vieren van zonsondergang tot zonsondergang. Ze volgen dan ook andere regels die normaal tijdens de sjabbat gelden, zoals het niet reizen, niet dragen van make-up en het dragen van witte kleding. Uiteraard vinden er vieringen plaatsen in synagoges.

Veel meer informatie over dit feest kunt u vinden op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Jom Kipoer!
Verwante Dagen

Driekoningen
6 januari
Driekoningen, ook wel het "Feest van de Openbaring van de Heer" of Epifanie genoemd, is een christelijk feest dat het bijbelverhaal vertelt van de drie Wijzen die een ster zagen in het Oosten, die hen naar het kindje Jezus begeleidde.

Dag van het Jodendom
17 januari
Op $datum vindt de Dag van het Jodendom plaats. De Nederlandse Bisschoppen willen op deze datum extra aandacht besteden aan de relatie tussen christenen en joden en welk belang de kerk daarbij kan hebben.

Internationale Dag van de Verbroedering
4 februari
De Internationale Dag van Verbroedering is een Dag die draait om broederschap en verbintenis, specifiek tussen religies. De Dag is bedoeld als een moment van bezinning, zodat katholieken met protestanten kunnen blijven praten en joden met moslims.

25
september

25 sep

Eerdere edities:
In 2023: 25 september
Komende Dagen
Wereld Anosmiedag
Wereld Anosmiedag
27 februari
Wereld RSI-Dag
Wereld RSI-Dag
28 februari
Deze site gebruikt Cookies.