21 augustus

Internationale Dag voor Slachtoffers van Terrorisme

21 augustus - over 144 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41


Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Terrorisme heeft grote, ontwrichtende effecten op de maatschappij. De angst voor aanslagen kan ervoor zorgen dat politieke systemen fundamenteel veranderen, maar het is vooral het verlies van de slachtoffers ervan die de maatschappij het hardst treffen. Op 21 augustus is het de Internationale Dag voor Herdenking van Slachtoffers van Terrorisme, waarop we precies dat doen: we staan stil bij iedereen die is omgekomen of gewond is geraakt bij een aanslag.

Deze Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Die gebruiken de Dag voornamelijk als een gedenkdag, maar ook om lidstaten te vertellen over de VN-resoluties die terrorisme moeten voorkomen.

De Dag is geen officiële viering in Nederland - u hoeft de vlag deze Dag dus niet halfstok te hangen, al mag dat natuurlijk wel. De Dag is er vooral een van bezinning.

Er is overigens ook een Europese Dag voor Slachtoffers van Terrorisme op 11 maart. Deze twee Dagen hebben in principe niets met elkaar te maken, al 'vieren' we hetzelfde. De datum van 11 maart is door de EU gekozen omdat daarop de aanslagen in Madrid plaatsvinden in 2006. De VN-Dag op 21 augustus heeft niet zo'n symbolische datum. U kunt hier meer informatie vinden.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Slachtoffers van Terrorisme!
Verwante Dagen

Dag van de Onthaalouder
12 oktober
Het begrip 'onthaalouder' is hier niet heel erg bekend, maar bij onze zuiderburen zijn dergelijke inzetpapa's en -mama's onmisbaar voor de opvoeding van kinderen.

Internationale Dag van de Vluchteling
20 juni
De Dag van de Vluchteling is een Dag die vanaf 2001 door de VN wordt gevierd. Op deze Dag staan we stil bij iedereen die op de vlucht is voor bijvoorbeeld honger of oorlog.

Europese Dag van de Maatschappelijke Rechtvaardigheid
25 oktober
Inmiddels een geduchte concurrent van de Verenigde Naties; De Europese Commissie, die steeds meer Dagen uit roept, en niet alleen zichzelf maar ook ons aan het werk zet.

21
augustus

21 aug

Deze site gebruikt Cookies.