30 november

Internationale Dag voor Slachtoffers van Chemische Wapens

30 november - over 163 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20


Categorie:
195-barcode Overig

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Na de horrors van de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog trok de wereld een belangrijke conclusie: chemische wapens moet je nooit, maar dan ook nooit gebruiken. Het verbod op chemische wapens tijdens oorlogsvoering is inmiddels zelfs opgenomen in het Verdrag van Geneve over oorlogsvoering, maar desondanks komt de inzet van zulke wapens nog steeds voor. Op 30 november herdenken de Verenigde Naties alle militaire en burgersslachtoffers van de inzet van chemische wapens.

Op de Dag voor Slachtoffers van Chemische Wapens staan we stil bij zowel de gedode als de gewonde slachtoffers van dergelijke aanvallen. De VN vraagt op deze Dag ook aandacht voor het feit dat zulke wapens nog steeds kunnen worden ingezet en voor de Verdragen die dat verbod mogelijk maken.

Alle informatie is te vinden op de website van de VN.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Slachtoffers van Chemische Wapens!
Verwante Dagen

Blue Monday
15 januari
Blue Monday. K*tdag. Grauwe, grijze januariluchten, de deceptie van de maandagochtend op kantoor, de magische sfeer van de feestdagen is voorbij en wat overblijft is een bonkende kater die u met uw collega's moet delen.

Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen
25 juli
Deze Dag, die in 2014 is uitgeroepen tot Dag van de solidariteit met Jock Palfreeman – een Australische man die in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij twee Roma-mannen had verdedigd tegen een aanval van fascistische voetbalvandalen, is bedoeld om de grenzen te doorbreken en een internationaal antwoord tegen het fascisme te formuleren.

Koninkrijksdag
15 december
Koninkrijksdag valt gelijk en is te vergelijken met Naturalisatiedag. Op deze Dag vieren we in Nederland het tekenen van het koninkrijksstatuut. Koningin Juliana deed dat in 1954 (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).

30
november

30 nov

Deze site gebruikt Cookies.