Na de horrors van de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog trok de wereld een belangrijke conclusie: chemische wapens moet je nooit, maar dan ook nooit gebruiken. Het verbod op chemische wapens tijdens oorlogsvoering is inmiddels zelfs opgenomen in het Verdrag van Geneve over oorlogsvoering, maar desondanks komt de inzet van zulke wapens nog steeds voor. Op 30 november herdenken de Verenigde Naties alle militaire en burgersslachtoffers van de inzet van chemische wapens.
Op de Dag voor Slachtoffers van Chemische Wapens staan we stil bij zowel de gedode als de gewonde slachtoffers van dergelijke aanvallen. De VN vraagt op deze Dag ook aandacht voor het feit dat zulke wapens nog steeds kunnen worden ingezet en voor de Verdragen die dat verbod mogelijk maken.
Koninkrijksdag valt gelijk en is te vergelijken met Naturalisatiedag. Op deze Dag vieren we in Nederland het tekenen van het koninkrijksstatuut. Koningin Juliana deed dat in 1954 (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).
Blue Monday. K*tdag. Grauwe, grijze januariluchten, de deceptie van de maandagochtend op kantoor, de magische sfeer van de feestdagen is voorbij en wat overblijft is een bonkende kater die u met uw collega's moet delen.
In 1893 werd ergens in Duitsland de eerste dieselmotor aangezet. Een revolutionair apparaat dat de olievretende 'gewone' motor de nek om moest gaan draaien.