Begin september vieren we de Dag van de Eerste Hulp. Deze Dag is door de ultieme eerstehulporganisatie in het leven geroepen: Het Rode Kruis. Deze internationaal opererende gezondheidsorganisatie zijn degenen die altijd als eerste ter plaatse zijn bij calamiteiten.
Zo zitten ze bijvoorbeeld in oorlogsgebieden, rampgebieden en andere plekken waar gewonden kunnen zijn. Maar naast deze internationale noodhulp is het Rode Kruis ook verantwoordelijk voor goede voorlichting over het belang van snelle medische zorg. Direct na een ongeluk of verwonding kan eerste hulp namelijk levens redden. Om te laten zien hoe belangrijk dat is, heeft het Rode Kruis (en de Rode Halve Maan) de tweede zaterdag in september uitgeroepen tot Internationale Dag van de Eerste Hulp. Sindsdien wordt er vanaf het jaar 2000 aandacht besteed aan het goede werk dat de RK-medewerkers leveren en worden we onderwezen over het belang van goede eerste hulp.
Voor iedereen Ook in Nederland wordt er aandacht besteed aan de Dag. Zo zijn er diverse verenigingen die voorlichtingen geven of EHBO-cursussen organiseren. Het motto is dat 'iedereen eerste hulp kan leren', en dat eigenlijk ook zou moeten doen. Want niet alleen kunnen we het leren, we kunnen het ook allemaal plotseling eens nodig hebben. Het thema van de Dag is dit jaar: 'First Aid For Everbody', wat de nadruk legt op het feit dat er nog lang niet overal ter wereld voldoende mogelijkheden zijn voor eerste hulp. Dat wil het Rode Kruis veranderen.
Meer informatie is te vinden op de website van de IFRC (International Federation of the Red Cross).
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Eerste Hulp!
COPD staat voor Chronic Obstructive Lung Disease, een ernstige longafwijking die absoluut zijn eigen Dag verdient. Die wordt iedere derde woensdag in november georganiseerd door de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) om aandacht te vragen voor de ziekte en te pleiten voor meer geld voor behandelingen en onderzoek.
Als het over de zorg gaat, gaat het vaak over topmannen die dikke salarissen binnenhalen. Of het gaat over artsen, anaesthesisten of cardiologen. Maar een minstens net zo grote kracht in de zorg ligt bij het hand-en-spandienst-personeel.
Iedere laatste zondag van januari staat de wereld stil bij patiënten van lepra, een medische zenuwaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie, en verschillende delen van het lichaam kan beïnvloeden.