28 april

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

28 april - 85 dagen geleden elk jaar op de laatste zondag van april
In 2025 op 27 april
Aangepast op 17 december 17:49

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Geen zorg als u niet direct weet wat een megaliet precies is. We hebben er in Nederland namelijk al een bekende benaming voor: het hunebed. Op de laatste zondag in april, dit jaar op 28 april, vindt in heel Europa, maar juist natuurlijk in Drenthe, de Dag van de Megalitische Cultuur plaats. Deze graven zijn namelijk niet alleen een zootje grote stenen op elkaar gestapeld, maar er zit een hele cultuur achter die door het hele continent voorkomt.

Tijdens de Europese Dag van de Megalitische Cultuur staat het grafritueel achter het hunebed centraal. Een megaliet is een graf dat bestaat uit bovengronds geplaatste, enorme stenen, waar vaak ook wat kleinere stenen omheen of bovenop zijn geplaatst. Die vorm van begraven kwam in heel Europa voor; er zijn er minstens 35.000, verspreid van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië.

Op de Dag kunt u in heel Europa terecht voor rondleidingen en presentaties rondom bekende hunebedden en andere grafmonumenten. U kunt er meer leren over de geschiedenis, de betekenis en de culturele impact ervan. In Nederland vinden er activiteiten plaats rondom Hunebed D27, het grootste hunebed in Nederland. Verwar de Dag overigens niet met 20 augustus; dan vindt in Drenthe al een eigen Dag van het Hunebed plaats.

Meer weten over deze Dag of waar u terecht kunt? Kijk dan eens op deze website.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Megalithische Cultuur!
Verwante Dagen

Internationale dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen
18 april
Zonder geschiedenis zijn we nergens, en zonder archeologie zouden we geen idee hebben wat die geschiedenis precies is. Op $datum vindt ieder jaar de Internationale dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen plaats, om ons te wijzen op hoe belangrijk deze plekken zijn voor onze cultuur.

Nationale Molen- en Gemalendag
11 mei
Ons kaaslandje staat bekend om zijn molens. En geen gewone molens, nee, windmolens, watermolens én rosmolens. Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag gooien molenaren hun deuren open voor het grote publiek, zodat we een inkijkje krijgen in de industrie die Nederland ooit groot heeft gemaakt.

Europese Dag van de Joodse Cultuur
1 september
In meer dan 25 landen in Europa op de eerste zondag in september de Europese Dag van de Joodse Cultuur plaats. De Dag wordt sinds 1999 gevierd. De Dag is opgericht om de diversiteit en rijkdom van het Joodse geloof uit te lichten.

28
april

28 apr

Eerdere edities:
In 2023: 30 april
Deze site gebruikt Cookies.