30 april

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

30 april - 150 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 26 april 09:47

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Geen zorg als u niet direct weet wat een megaliet precies is. We hebben er in Nederland namelijk al een bekende benaming voor: het hunebed. Op 30 april vindt in heel Europa, maar juist natuurlijk in Drenthe, de Dag van de Megalitische Cultuur plaats. Deze graven zijn namelijk niet alleen een zootje grote stenen op elkaar gestapeld, maar er zit een hele cultuur achter die door het hele continent voorkomt.

Tijdens de Europese Dag van de Megalitische Cultuur staat het grafritueel achter het hunebed centraal. Een megaliet is een graf dat bestaat uit bovengronds geplaatste, enorme stenen, waar vaak ook wat kleinere stenen omheen of bovenop zijn geplaatst. Die vorm van begraven kwam in heel Europa voor; er zijn er minstens 35.000, verspreid van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië.

Op de Dag kunt u in heel Europa terecht voor rondleidingen en presentaties rondom bekende hunebedden en andere grafmonumenten. U kunt er meer leren over de geschiedenis, de betekenis en de culturele impact ervan. In Nederland vinden er activiteiten plaats rondom Hunebed D27, het grootste hunebed in Nederland. Verwar de Dag overigens niet met 20 augustus; dan vindt in Drenthe al een eigen Dag van het Hunebed plaats.

Meer weten over deze Dag of waar u terecht kunt? Kijk dan eens op deze website.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Megalithische Cultuur!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed
27 oktober
Weet u nog? Vroeger? Toen schreven we nog. Met de hand. En daar legden we herinneringen mee vast. In "boeken". Moeten we überhaupt nog boeken halen? Of zijn het slechts overbodig gestorven bomen die te veel semi-interessante plaats innemen in de schaarste van uw kast?

Europese Dag van de Joodse Cultuur
3 september
In meer dan 25 landen in Europa op de eerste zondag in september de Europese Dag van de Joodse Cultuur plaats. De Dag wordt sinds 1999 gevierd. De Dag is opgericht om de diversiteit en rijkdom van het Joodse geloof uit te lichten.

Dag van het Hunebed
20 augustus
Drenthe heeft ons land maar weinig te bieden, maar de provincie heeft één ding waar het zich echt mee onderscheid van de rest van Nederland: Hunebedden!

30
april

30 apr

Deze site gebruikt Cookies.