28 april

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

28 april - over 4 dagen elk jaar op de laatste zondag van april
In 2025 op 27 april
Aangepast op 17 december 17:49

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Geen zorg als u niet direct weet wat een megaliet precies is. We hebben er in Nederland namelijk al een bekende benaming voor: het hunebed. Op de laatste zondag in april, dit jaar op 28 april, vindt in heel Europa, maar juist natuurlijk in Drenthe, de Dag van de Megalitische Cultuur plaats. Deze graven zijn namelijk niet alleen een zootje grote stenen op elkaar gestapeld, maar er zit een hele cultuur achter die door het hele continent voorkomt.

Tijdens de Europese Dag van de Megalitische Cultuur staat het grafritueel achter het hunebed centraal. Een megaliet is een graf dat bestaat uit bovengronds geplaatste, enorme stenen, waar vaak ook wat kleinere stenen omheen of bovenop zijn geplaatst. Die vorm van begraven kwam in heel Europa voor; er zijn er minstens 35.000, verspreid van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië.

Op de Dag kunt u in heel Europa terecht voor rondleidingen en presentaties rondom bekende hunebedden en andere grafmonumenten. U kunt er meer leren over de geschiedenis, de betekenis en de culturele impact ervan. In Nederland vinden er activiteiten plaats rondom Hunebed D27, het grootste hunebed in Nederland. Verwar de Dag overigens niet met 20 augustus; dan vindt in Drenthe al een eigen Dag van het Hunebed plaats.

Meer weten over deze Dag of waar u terecht kunt? Kijk dan eens op deze website.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Megalithische Cultuur!
Verwante Dagen

Dag van de Muziek
25 mei
De Dag van de Muziek vindt plaats in Den Helder, en is een evenement waarbij amateurmusici en -dansers de gelegenheid krijgen om zichzelf te presenteren aan het publiek, om zo aan potentiële nieuwe leden te komen.

Dag van de Handdoek
25 mei
Met een handdoek ben je veilig, professeerde de science-fictionschrijver Douglas Adams ooit. De schrijver van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy beschreef in zijn populaire boekenreeks de avonturen van aardman Arthur Dent en zijn buitenaardse kompaan Ford Prefect.

Internationale Dag van de Creativiteit
21 april
De Verenigde Naties hebben $datum uitgeroepen tot Internationale Dag van de Creativiteit en Innovatie. Op die Dag staat de organisatie stil bij het belang van creativiteit voor de mens.

28
april

28 apr

Eerdere edities:
In 2023: 30 april
Deze site gebruikt Cookies.