30 april

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

30 april - 39 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 26 april 09:47

Europese Dag van de Megalithische Cultuur

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Geen zorg als u niet direct weet wat een megaliet precies is. We hebben er in Nederland namelijk al een bekende benaming voor: het hunebed. Op 30 april vindt in heel Europa, maar juist natuurlijk in Drenthe, de Dag van de Megalitische Cultuur plaats. Deze graven zijn namelijk niet alleen een zootje grote stenen op elkaar gestapeld, maar er zit een hele cultuur achter die door het hele continent voorkomt.

Tijdens de Europese Dag van de Megalitische Cultuur staat het grafritueel achter het hunebed centraal. Een megaliet is een graf dat bestaat uit bovengronds geplaatste, enorme stenen, waar vaak ook wat kleinere stenen omheen of bovenop zijn geplaatst. Die vorm van begraven kwam in heel Europa voor; er zijn er minstens 35.000, verspreid van de Middellandse Zee tot aan Scandinavië.

Op de Dag kunt u in heel Europa terecht voor rondleidingen en presentaties rondom bekende hunebedden en andere grafmonumenten. U kunt er meer leren over de geschiedenis, de betekenis en de culturele impact ervan. In Nederland vinden er activiteiten plaats rondom Hunebed D27, het grootste hunebed in Nederland. Verwar de Dag overigens niet met 20 augustus; dan vindt in Drenthe al een eigen Dag van het Hunebed plaats.

Meer weten over deze Dag of waar u terecht kunt? Kijk dan eens op deze website.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Megalithische Cultuur!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Muziek
21 juni
Nog steeds wordt ons hart dagelijks warm van de muziek die wij op de redactie draaien. Van Vader Abraham tot Metallica, van Tibetaanse monnikenkoren tot scheurende gitaarsolo's, het zijn de klanken van onze grote helden die ons de Dag doorbrengen.

Internationale Dag van de Arabische Taal
18 december
De Arabische wereld is een ingewikkelde hutspot van talen, culturen, stammen en volkeren, maar één ding bindt de inwoners van landen van de Mediterrane gebieden tot aan de Indische Oceaan met elkaar.

Sint Maarten
11 november
Sint Maarten staat voor ons voor het uithollen van pompoenen in een blokhut, gevolgd door het aansteken van een kaarsje, om zo met een lampion zo lang mogelijk op te mogen blijven, en uiteindelijk deze creatie met veel pyromaanse gedragingen op een vuurstapel te deponeren.

30
april

30 apr

Deze site gebruikt Cookies.