27 oktober

Dag van de Stilte

27 oktober - over 94 dagen elk jaar op de laatste zondag van oktober
In 2025 op 26 oktober
Aangepast op 12 oktober 20:20

Dag van de Stilte

Categorie:
195-barcode Overig

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging. Althans, dat schrijft de organisatie achter de Dag van de Stilte. Op de laatste zondag in oktober, als de wintertijd in gaat, eren we deze universele stilte. Hoe? Simpel natuurlijk; door heen even stil te zijn.

De Nederlandse Dag van de Stilte heeft een heel andere insteek dan de Internationale Dag van de Stilte. Die vindt op 22 april plaats, maar draait om aandacht voor pesten onder jongeren. De Nederlandse Dag is een stuk spiritueler en letterlijker van aard. De bedoeling is om op deze Dag heel even stil te staan bij rust, bij de afwezigheid van geluid en bij stilte van de omgeving en uzelf. De organisatie hoopt daarmee 'de waarde van stilte onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden'.

In de praktijk betekent dat dat er door het hele land activiteiten plaatsvinden die met stilte te maken hebben. De organisatie noemt enkele voorbeelden: stiltewandelingen, lezingen, stiltegedichten schrijven of lezen, schilderen en een 'stiltedisco'. Een belangrijk onderdeel van de Dag is het uurtje collectieve stilte tussen 11.00 en 12.00. Dus mondje dicht!

Op www.dagvandestilte.nl vindt u alle informatie, inclusief alle evenementen die op deze Dag plaatsvinden.

Wens iemand een Fijne Dag van de Stilte!
Verwante Dagen

Internationale Dag voor Slachtoffers van Chemische Wapens
30 november
Na de horrors van de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog trok de wereld een belangrijke conclusie: chemische wapens moet je nooit, maar dan ook nooit gebruiken.

Wereld Lichtjesdag
8 december
Iedere 2e zondag in december is het Wereld Lichtjesdag. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

Vlaggetjesdag
15 juni
Vlaggetjesdag is een jaarlijks evenement in de kustgebieden van ons land, waar ieder jaar de eerste verse Hollandse nieuwe haring wordt gepresenteerd aan mensen die zoute vis niet ontzettend smerig vinden.

27
oktober

27 okt

Eerdere edities:
In 2023: 29 oktober
In 2022: 30 oktober
In 2021: 31 oktober
Deze site gebruikt Cookies.