Koffie, het zwarte goud. We kunnen niet meer zonder. Er gaat geen dag voorbij op onze redactie of we tikken weer wat liters pleur achterover. De energie van de caffeine, de rijke geur van grove maling, de bittere smaak van een dampende mok ochtendritueel, dat is wat ons op de been houdt op een gemiddelde dag. En dat mogen we best eens extra vieren, en dat doen we op 1 oktober, op Wereld Koffiedag.
Economische waarde Deze Dag bestaat al sinds jaar en dag, maar de echte origines van de Dag zijn door de tand des tijds verloren gegaan. Toch vieren veel landen de Dag van de Koffie, al dan niet met grote nationale parades om de godendrank te vereren. Zeker in landen in Zuid-Amerika en Afrika, waar de boon zijn oorsprong vindt, wordt Wereld Koffiedag gevierd vanwege de belangrijke economische waarde van een bakje troost. Maar ook in Nederland weerhoudt niemand u ervan om eens lekker potje te leuten. Dus proost!
Op 24 maart vieren we sinds 2012 de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs (of European Artisanal Gelato Day), een Dag die door het Europees Parlement is aangeomen om de belangrijke continentale industrie te stimuleren en veilig te houden.
Melk, de witte motor, goed voor elk. Melk is één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld, en dat mogen we best eens vieren.
Toegegeven, wij hadden er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar volgens de zuiderbuurse toeristenbond is de Geraardbergse mattentaart 'hét bekendste streekproduct van de Vlaamse Ardennen.