22 februari

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

22 februari - 61 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Als de overheid één rol te vervullen heeft, dan is het wel die van veiligheid. Een goed justitie- en opsporingsapparaat, een goedfunctionerende inlichtingendienst, alles in de samenleving moet erop gericht zijn burgers veilig te houden tegen criminaliteit. Dat is precies waar 22 februari voor staat; dat is de Europese Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit. In de breedste zin des woords.

De Dag voor Slachtoffers is bedoeld om stil te staan bij iedereen die op wat voor manier dan ook slachtoffer is geworden van welke vorm van criminaliteit dan ook. Dat loopt uiteen tussen cybercrime tot aan zware misdaden zoals mishandelingen en moorden. De Dag is ook grotendeels bedoeld om hen te helpen, want volgens de Europese Unie weten veel slachtoffers niet waar ze terecht kunnen of zijn ze bang om naar de autoriteiten te stappen. "Dat leidt ertoe dat veel slachtoffers ongehoord blijven en geen toegang tot justitie en goede ondersteuning hebben", schrijft de Unie.

Op de Dag wordt er stilgestaan bij wet- en regelgeving, en spreken belangenorganisaties zich uit. Ook kunt u rapporten verwachten over criminaliteitscijfers en aanverwante statistiek.

Er is geen officiële website met informatie, maar u kunt eens beginnen bij deze boodschap van de EU, of bij organisaties zoals het European Disability Forum die voor hun doelgroep opkomen op deze Dag.

Wens iemand een Fijne Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit!
Verwante Dagen

Internationale Transgenderrechtendag
31 maart
Ieder jaar op $datum vieren transgender-, LHBTI- en mensenrechtenorganisaties de Internationale Dag van de Transgenderrechten. Of misschien is een betere vertaling van de 'Transgender Day of Visibility' de Dag van de Transgenderzichtbaarheid.

Internationale Dag voor Oorlogswezen
6 januari
Ieder jaar op 6 januari is het Werelddag Voor Oorlogswezen, en dat behoeft eigenlijk weinig uitleg. Het is een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen en geweld wees zijn geworden.

Internationale Dag van de Francofonie
20 maart
Bonjour, mes amis! Verder zullen we niet gaan, want ons middelbare-school Frans is niet wat het geweest was. Op 20 maart echter, oefenen wij hard! Dan is het namelijk de Internationale Dag Van De Francofonie, de benaming voor de Franse taal.

22
februari

22 feb

Deze site gebruikt Cookies.