22 februari

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

22 februari - 105 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 februari 13:08

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Als de overheid één rol te vervullen heeft, dan is het wel die van veiligheid. Een goed justitie- en opsporingsapparaat, een goedfunctionerende inlichtingendienst, alles in de samenleving moet erop gericht zijn burgers veilig te houden tegen criminaliteit. Dat is precies waar 22 februari voor staat; dat is de Europese Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit. In de breedste zin des woords.

De Dag voor Slachtoffers is bedoeld om stil te staan bij iedereen die op wat voor manier dan ook slachtoffer is geworden van welke vorm van criminaliteit dan ook. Dat loopt uiteen tussen cybercrime tot aan zware misdaden zoals mishandelingen en moorden. De Dag is ook grotendeels bedoeld om hen te helpen, want volgens de Europese Unie weten veel slachtoffers niet waar ze terecht kunnen of zijn ze bang om naar de autoriteiten te stappen. "Dat leidt ertoe dat veel slachtoffers ongehoord blijven en geen toegang tot justitie en goede ondersteuning hebben", schrijft de Unie.

Op de Dag wordt er stilgestaan bij wet- en regelgeving, en spreken belangenorganisaties zich uit. Ook kunt u rapporten verwachten over criminaliteitscijfers en aanverwante statistiek.

Er is geen officiële website met informatie, maar u kunt eens beginnen bij deze boodschap van de EU, of bij organisaties zoals het European Disability Forum die voor hun doelgroep opkomen op deze Dag.

Wens iemand een Fijne Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit!
Verwante Dagen

Nationale Ouderendag
6 oktober
Als we nog niet uitgerust zijn van Internationale Ouderendag (op 1 oktober), dan is het alweer de Nationale Ouderendag. Op $datum, de eerste vrijdag van oktober, wordt namelijk de nationale variant gevierd.

Internationale Dag ter Herinnering van Slachtoffers van de Slavernij en de Transatlantische Slavenhandel
25 maart
De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. We hoeven er niet trots op te zijn, maar het is ook belangrijk dat we het niet wegmoffelen.

Internationale Dag tegen Kinderarbeid
12 juni
Nee, we hebben het hier niet over "even de vaatwasser uitruimen", of "maak je kamer schoon!". En ook niet over die krantenwijk die je op zaterdag loopt.

22
februari

22 feb

Deze site gebruikt Cookies.