22 februari

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

22 februari - 216 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 februari 13:08

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Als de overheid één rol te vervullen heeft, dan is het wel die van veiligheid. Een goed justitie- en opsporingsapparaat, een goedfunctionerende inlichtingendienst, alles in de samenleving moet erop gericht zijn burgers veilig te houden tegen criminaliteit. Dat is precies waar 22 februari voor staat; dat is de Europese Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit. In de breedste zin des woords.

De Dag voor Slachtoffers is bedoeld om stil te staan bij iedereen die op wat voor manier dan ook slachtoffer is geworden van welke vorm van criminaliteit dan ook. Dat loopt uiteen tussen cybercrime tot aan zware misdaden zoals mishandelingen en moorden. De Dag is ook grotendeels bedoeld om hen te helpen, want volgens de Europese Unie weten veel slachtoffers niet waar ze terecht kunnen of zijn ze bang om naar de autoriteiten te stappen. "Dat leidt ertoe dat veel slachtoffers ongehoord blijven en geen toegang tot justitie en goede ondersteuning hebben", schrijft de Unie.

Op de Dag wordt er stilgestaan bij wet- en regelgeving, en spreken belangenorganisaties zich uit. Ook kunt u rapporten verwachten over criminaliteitscijfers en aanverwante statistiek.

Er is geen officiële website met informatie, maar u kunt eens beginnen bij deze boodschap van de EU, of bij organisaties zoals het European Disability Forum die voor hun doelgroep opkomen op deze Dag.

Wens iemand een Fijne Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Aseksualiteit
6 april
In de brede maatschappelijke LHBTI-discussie raakt een belangrijke seksueel georiënteerde groep een beetje ondergesneeuwd. Aseksuelen indentificeren zich niet op een van die manieren - ze voelen juist helemaal geen seksuele aantrekkingskracht tot wie dan ook.

Internationale Dag van de Migrant
18 december
Migratie mag dan altijd wel onder een vergrootglas liggen, maar het feit blijft dat migratie voor miljoenen mensen kansen biedt op een beter leven, en zeg nou zelf, dat wil toch iedereen?

Niet-winkeldag
25 november
De laatste zaterdag in november is Koop Niets Dag, ofwel Niet-winkeldag. Deze Dag is in Nederland niet echt bekend, maar over komen vliegen uit andere landen.

22
februari

22 feb

Deze site gebruikt Cookies.