22 februari

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

22 februari - 150 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Als de overheid één rol te vervullen heeft, dan is het wel die van veiligheid. Een goed justitie- en opsporingsapparaat, een goedfunctionerende inlichtingendienst, alles in de samenleving moet erop gericht zijn burgers veilig te houden tegen criminaliteit. Dat is precies waar 22 februari voor staat; dat is de Europese Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit. In de breedste zin des woords.

De Dag voor Slachtoffers is bedoeld om stil te staan bij iedereen die op wat voor manier dan ook slachtoffer is geworden van welke vorm van criminaliteit dan ook. Dat loopt uiteen tussen cybercrime tot aan zware misdaden zoals mishandelingen en moorden. De Dag is ook grotendeels bedoeld om hen te helpen, want volgens de Europese Unie weten veel slachtoffers niet waar ze terecht kunnen of zijn ze bang om naar de autoriteiten te stappen. "Dat leidt ertoe dat veel slachtoffers ongehoord blijven en geen toegang tot justitie en goede ondersteuning hebben", schrijft de Unie.

Op de Dag wordt er stilgestaan bij wet- en regelgeving, en spreken belangenorganisaties zich uit. Ook kunt u rapporten verwachten over criminaliteitscijfers en aanverwante statistiek.

Er is geen officiële website met informatie, maar u kunt eens beginnen bij deze boodschap van de EU, of bij organisaties zoals het European Disability Forum die voor hun doelgroep opkomen op deze Dag.

Wens iemand een Fijne Europees Dag voor Slachtoffers van Criminaliteit!
Verwante Dagen

Nationale Ouderendag
4 oktober
Als we nog niet uitgerust zijn van Internationale Ouderendag (op 1 oktober), dan is het alweer de Nationale Ouderendag. Op $datum, de eerste vrijdag van oktober, wordt namelijk de nationale variant gevierd.

Paarse Vrijdag
13 december
Iedere tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. Op die Dag dragen scholieren en studenten de hele dag paarse kleding, om daarmee hun solidariteit te tonen met de LGBT-gemeenschap.

Wereld Bevolkingsdag
11 juli
Waar was u op 11 juli 1987? Werd u of uw kind toen toevallig net geboren? Dan kan het goed zijn dat dat precies de 5 miljardste aardbewoner was! En nu is het slechts twee decennia later, hebben we er plots 7 miljard!

Deze site gebruikt Cookies.