16 mei

Dag van het Tandvlees

partner16 mei - 63 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 april 18:24

Dag van het Tandvlees

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Partner:
Ja (lees meer)

[PARTNER*] Tandvlees is een belangrijk, maar vaak ook ondergewaardeerd onderdeel van uw mond. Ontstoken tandvlees kan grote gevolgen hebben zoals ziektes of uitvallende tanden en kiezen, en daarom is het belangrijk dat je er snel bij bent om problemen te voorkomen. 16 mei is daar de perfecte dag voor. Het is dan namelijk de Dag van het Tandvlees!

De Dag van het Tandvlees is een Dag die door heel Europa wordt gevierd. In Nederland is de Nederlandse Vereniging Voor Parodontologie verantwoordelijk voor de Dag, en zij hebben een heel goed idee over hoe u die zelf kunt 'vieren'.

16 mei
Normaal gesproken vindt de Europese Dag van het Tandvlees op 12 mei plaats. Dat valt dit jaar echter samen met het hemelvaartsweekend. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen de Dag op de 16e te vieren.

Gratis onderzoek
Op de Dag van het Tandvlees is het mogelijk naar een tandarts, mondhygiënist of parodontoloog in uw buurt te gaan en daar een gratis controle van uw tandvlees te krijgen. De NVVP heeft allerlei mondgezondheidsinstellingen opgeroepen aan de Dag mee te doen zodat er waarschijnlijk in uw omgeving wel iemand is die daarmee bezig is. "Tandartsen of mondhygiënisten kunnen een uur, een halve of zelfs een hele dag hun praktijk openstellen zodat mensen een tandvleesonderzoek kunnen doen", vertelt Nicky Beukers van de NVVP. Volgens haar kunnen tandartsen of mondhygiënisten zelf aangeven op welk moment van de dag zij een spreekuur willen houden.

Belangrijk
Zo'n onderzoek is belangrijk, vertelt ze. "Veel mensen hebben het niet door als het slecht gaat met hun tandvlees." Ontstoken tandvlees kan later tot grotere problemen leiden, zoals afbraak van het kaakbot waardoor uiteindelijk tanden of kiezen uit de mond kunnen vallen. "Maar", zegt Beukers, "hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de behandeling is."

Voorlichting
De Dag is met name bedoeld om bewustzijn te creëren voor het belang van gezond tandvlees. Daar kunt u, naast de gratis spreekuren, her en der meer informatie over vinden. Begin bijvoorbeeld eens op de website van de NVvP, waar u veel kunt leren over welke gezondheidsproblemen er bij ontstoken tandvlees komen kijken.

Defensiebus
U kunt daarnaast ook naar het Buitenhof in Den Haag. Daar staat Defensie dit jaar met de Mobiele Tandheelkundige Praktijk, een tandartsbus waar u een gratis tandvleesonderzoek en informatie kunt krijgen.

Op de website van de NVvP is te zien welke praktijken in uw omgeving meedoen aan de Dag van het Tandvlees.


* Deze Dag is opgericht via het partnerprogramma van FijneDagVan. Klik hier om te lezen wat dit betekent.

Verwante Dagen

Dag van het Zorgvastgoed
28 juni
Dat de zorg zo'n beetje 's Nederlands grootste kostenpost is, mag inmiddels wel bekend zijn. Alle miljarden die we collectief pompen in wat ons beter maakt, zit echter niet alleen in dure ziekenhuizen en tandartspraktijken.

Wereldsclerodermiedag
21 juni
Wederom zo'n gezondheidsdag waarvan je denkt: Whut?! Weinig mensen weten wat Sclerodermie betekent. Nog minder mensen hebben de ziekte. Daarom zetten wij de feiten even op een rij: Sclerodermie betekent “harde huid”.

Dag van de Mantelzorg
10 november
Mantelzorgers zijn net als echte verplegers. Maar dan niet betaald. Ja, geloof het of niet, er bestaan heus mensen die vrijwillig de zieken, zwakken en minderbedeelden in onze samenleving helpen, omdat het kan.

Deze site gebruikt Cookies.