25 mei

Dag van de Handdoek

25 mei - over 96 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 30 november 00:00

Dag van de Handdoek

Categorie:
134-viking Cultuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Met een handdoek ben je veilig, professeerde de science-fictionschrijver Douglas Adams ooit. De schrijver van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy beschreef in zijn populaire boekenreeks de avonturen van aardman Arthur Dent en zijn buitenaardse kompaan Ford Prefect.

Die laatste had ten alle tijden een handdoek bij, want met een stuk badstof laat je zien dat je een goed voorbereide, ervaren ruimtereiziger bent. Je kunt het immers gebruiken om jezelf warm te houden of om mee te liften met passerende ruimteschepen. In de praktijk zullen maar weinig echte fans constant een handdoek met zich meedragen, maar het grapje werd wel een culthit onder fans. Zo erg zelfs, dat besloten werd om 25 mei uit te roepen tot de Dag van de Handdoek, of 'Towel Day', als eerbetoon aan één van de beste schrijvers aller tijden.

25 mei is de datum dat Douglas Adams in 2001 overleed. Sinds dat jaar wordt het overlijden van de schrijver jaarlijks op deze dag gevierd. Fans van Adams' boeken doen dat door die Dag hun eigen handdoek overal mee naar toe te nemen, en nog eens die briljante boekenreeks van A tot Z door te nemen. Want dat kun je niet vaak genoeg doen.

Als u de hele passage over de handdoeken nog eens rustig wil lezen zonder de 6-delige boxset te hoeven kopen, kan dat hier. Over de Dag van de Handdoek (Towel Day) kijkt u op Towelday.org.

Verwante Dagen

Dag van het Romeinse Aardewerk
6 juni
Waar anders dan in Nijmegen zou de Dag van het Romeinse Aardewerk moeten plaatsvinden? Het imperialistische volk streek hier al vroeg neer, en ruim 2 millennia later vinden we nog steeds regelmatig schatten in de grond die de oude Romeinen achterlieten.

Nationale Gedichtendag
26 januari
Vandaag is het Gedichtendag, Een Dag waarop men ongegeneerd dichten mag. Rijmelarij komt ons allen ten deel, U zult de hele Dag poëzie lezen, oh zo veel.

Dag van de Literatuur
5 maart
Dit tweejaarlijkse evenement wordt in maart voor de veertiende maal georganiseerd door Passionate Bulkboek in De Doelen in Rotterdam. Op deze Dag worden ruim 5000 middelbareschoolleerlingen in contact gebracht met literatuur, waardoor bewezen wordt dat literatuur heus niet saai hoeft te zijn!

Deze site gebruikt Cookies.