13 augustus

Dag van de Beiaard

13 augustus - 2 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 1 augustus 20:20

Dag van de Beiaard

Categorie:
120-headphones Muziek

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Wij wisten niet eens wat een beiaard precies was, laat staan dat Nederland een rijke 'beiaardcultuur' heeft. Maar als we de organisator van de Dag van de Beiaard moeten geloven wordt die cultuur 'op 13 augustus in optima forma gepresenteerd'. Op tientallen plekken in Nederland zijn dan presentaties en natuurlijk muziek te luisteren van kerkklokken en carillions. Op deze Dag staat het massale instrument én het bijbehorende ambacht centraal.

Een beiaard is een serie klokken die doorgaans in kerken en kathedralen hangen, en dan niet alleen om ieder (half) uur de tijd te duiden maar ook om prachtige muziek voort te brengen. De klokken zijn ware kunstwerken, en deze Dag mag u ze bekijken.

Er is opvallend veel te doen op de Dag van de Beiaard. Zo is er een rijdend carillon, is er een evenement in het Klokkengietersmuseum in Groningen, worden er 'films vertoond over het gieten van klokken met hoogtepunten uit de beiaardwereld'. Er is ook speciaal voor deze Dag een 'Doe-Beiaard' gemaakt, die kinderen spelenderwijs meer leert over klokkenluiden - in de letterlijke zin des woords dan.

Daarnaast zijn er natuurlijk in iedere stad en in ieder dorp met een eigen kerkklok concerten te horen van de lokale carillons. Voor het hele programma, of meer informatie over beiaarden, kunt u kijken op klokkenspel.org.

Wens iemand een Fijne Dag van de Beiaard!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Muziekvrijheid
3 maart
Niet alleen de pers heeft in sommige landen met censuur te maken, maar ook andere zaken zoals muziek hebben te lijden onder opressieve regimes die vrije teksten nogal eens de kop in willen drukken.

Internationale Muziekdag
1 oktober
De Internationale Muziek-Raad heeft de Internationale Dag van de Muziek uitgeroepen. De eer van deze uitroep komt op naam van Lord Yehudi Menuhin (president van de Raad) en dateert al uit 1975, naar aanleiding van een aangenomen resolutie in 1973 van UNESCO.

Dag van de Componist
18 juni
Muziekplatform New Music NOW organiseert op $datum de Dag van de Componist. De Dag is bedoeld om aandacht te vragen voor muziekmakers van ieder kaliber.

Deze site gebruikt Cookies.