Internationaal Jaar van de Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur


2022
Aangepast op 1 januari 15:23

Het gaat niet goed met de oceanen. Dat mag geen verrassing zijn. Een van de problemen is de grote overbevissing door grote conglomeraten. Enorme machtspartijen trekken de wereldzeeën leeg met hun sleepnetten, en één partij blijft hulpeloos achter: de kleine visser. Daarom hebben de Verenigde Naties 2022 uitgeroepen tot hun jaar. Dit is namelijk het Internationale Jaar van de Ambachtelijke Visserij en Aquacultuur.


Het Jaar is bedoeld om meer aandacht te vragen voor kleine, individuele vissers. Die komen voornamelijk uit kleine (eiland)staatjes en hebben daar steeds meer moeite de kost te verdienen met hun kleine kotters en wegwerphengeltjes. Tijdens het Jaar van de Ambachtelijke Visserij wordt aandacht gevraagd voor de omstandigheden en vooral de problemen waar deze vissers tegenaan lopen door klimaatverandering en de globaliserende visvangst. Ook probeert de VN deze beroepsgroep te ondersteunen met ontwikkelingsprogramma's. Het doel is de visvangst weer wat duurzamer te maken, door het kleinschaliger en daarmee minder vervuilend en lokaler te houden. Het Jaar is dan ook onderdeel van de duurzaamheidsdoelen van de VN.

Tijdens het Jaar kunt u onder andere publiekscampagnes ontdekken, bijvoorbeeld via documentaires of fotoseries die worden gemaakt. Als u zelf niet in een van de Polynesische eilanden (of op Urk) woont, merkt u waarschijnlijk weinig van het Jaar. Dat wordt vooral lokaal gebruikt in landjes als Vanuatu of Tonga om de visserij weer op gang te brengen.

Het Jaar van de Ambachtelijke Visserij is opgericht door de VN, maar de invulling wordt uitgevoerd door het Voedsel- en Agricultuurbureau van de organisatie. U kunt meer informatie vinden op hun website.Meer informatie


Deze site gebruikt Cookies.