9 juni

Dag van de Internetvrijheid

LET OP: deze Dag is in 2017 voor het laatst gevierd. U bekijkt nu de 2017 versie van deze Dag.
aandacht9 juni 2017 - 2485 dagen geleden elk jaar op een andere datum
Aangepast op 7 december 11:17

Dag van de Internetvrijheid

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

U denkt misschien dat het internet een vogelvrije plek is, maar niets is minder waar. Onze digitale infrastructuur ligt permanent onder vuur - en dan niet alleen door boze scriptkiddies die websites plat leggen, maar door overheden en bedrijven die niets op hebben met de vrijheid van het internet. Encryptie, dat garandeert dat niemand weet welke websites u bezoekt (want dat hoeft niemand te weten), is "een gevaar" omdat terroristen zich erachter verschuilen, websites waar u plezier aan beleeft zoals Netflix zijn een bedreiging "voor de infrastructuur" van providers, WhatsApp nam de inkomsten van sms kapot... Gelukkig zijn er partijen die opkomen voor de vrijheid van het open web, en één daarvan is Bits of Freedom, dat 9 juni heeft uitgeroepen tot Dag van de Internetvrijheid.

Hoewel de Dag van de Internetvrijheid vooral bedoeld is om donateurs voor de stichting te werven zit er ook een nobel doel achter de Dag. We leren dan namelijk hoe belangrijk het vrije internet is, én hoe het vaak bedreigd wordt door eerdergenoemde partijen. Internetexperts vertellen bijvoorbeeld welke wetsvoorstellen er zijn waarmee de inlichtingendiensten nietsvermoedende surfers willen afluisteren, en u krijgt te horen wat ingewikkelde begrippen als 'netneutraliteit' nu precies voorstellen.

Meer informatie is onder andere te vinden op de website van Bits of Freedom. Enne, doe die jongens en meisjes een lol en doneer even aan ze. Ze verdienen het.

Wens iemand een Fijne Dag van de Internetvrijheid!




Verwante Dagen

Wereld Vriendschapsdag
4 augustus
International Friendship Day is een Dag die wel wereldwijd wordt gevierd, maar vooral in Zuid-Oost-Azië erg populair is - getuige deze website. De origine van Vriendschapsdag ligt echter in Amerika, waar de Dag in 1935 is opgericht om het belang van vriendschap voor de mens te onderstrepen.

Internationale Dag tegen Kinderarbeid
12 juni
Nee, we hebben het hier niet over "even de vaatwasser uitruimen", of "maak je kamer schoon!". En ook niet over die krantenwijk die je op zaterdag loopt.

Internationale Dag tegen Kindermisbruik
19 november
Kinderen zijn belangrijk voor de wereld, met het oog op dat ze later ons gaan verzorgen en zo. Maar kinderen zijn ook een stuk zwakker, bijvoorbeeld tegen mensen die ze laten werken en zo.

9
juni

9 jun

Eerdere edities:
In 2017: 9 juni
Deze site gebruikt Cookies.